fbpx
Ślubny Impresariat
Blog

Tort weselny − na co zwrócić uwagę przed jego zamówieniem?

Już od setek lat jeden z najważniejszych weselnych zwyczajów wiąże się z tortem. Jego pojawienie się na sali, wspólne jedzenie kawałka przez nowożeńców, a następnie podzielenie reszty ciasta między przybyłych gości to wyjątkowe momenty całej uroczystości. Jego wybór może zależeć jednak od wielu istotnych czynników. Poniżej postaramy się przybliżyć, na co warto zwracać uwagę przy planowaniu zamówienia idealnego tortu.

O czym należy pamiętać?

Decydując się na ten szczególny rodzaj ślubnego ciasta, rozważyć trzeba kilka kwestii. Jedną z nich jest niewątpliwie dobór tortu do motywu przewodniego wesela. Klasyczny ślub w białej tonacji? A może rustykalne wesele z góralskimi motywami? Wszystko jest do zrealizowania – również na torcie. Wiele par podąża w kierunku obowiązujących w cukiernictwie trendów. Warto ponadto uwzględnić upodobania smakowe swoje i bliskich, a także ewentualne alergie pokarmowe (piszemy o tym dalej).

Z zakupem tortu ślubnego nieodłącznie wiąże się użycie konkretnych, świeżych składników. Tort czekoladowy i kawowy poleca się na wesela, które odbywają się zimą. Lekkie, owocowe nuty, np. z biszkoptami, okażą się natomiast strzałem w dziesiątkę wiosną oraz latem. W lokalnych sadach dostępne są wówczas sezonowe owoce. Na przełomie maja i czerwca popularne są torty truskawkowe – idealne do szampana, a także białego i różowego wina.

Zadbaj o transport i przechowywanie

Aby mieć pewność, że tort będzie zachwycał swą formą zarówno w trakcie jego krojenia przez parę młodą, jak i podczas późniejszego spożywania przez gości, należy go dostarczyć, a następnie przechować w warunkach chłodniczych. Ważne jest odpowiednie zabezpieczenie tortu na czas jego transportu do restauracji lub domu weselnego. Wybrane zakłady cukiernicze oferują usługę darmowego dowozu na terenie danego miasta. Za dostarczenie tortu poza określony przez cukiernię rejon pobierana jest natomiast dodatkowa opłata.

Klasyczny tort ślubny czy nowoczesne łakocie?

Jakie są najnowsze trendy? Cukiernictwo ślubne opiera się nie tylko na piętrowych, dużych tortach weselnych (prostokątnych lub okrągłych), wygodnych w krojeniu. Wśród coraz częściej wybieranych propozycji są ciasta o oryginalnych kształtach. Mogą one być udekorowane równie estetycznie,  co „piętrusy”. Mowa tutaj o naked cakes, czyli tortach bez ozdobionych krawędzi – z wyraźnie widocznymi warstwami ciasta. Obecnie sporą popularnością cieszą się tzw. torty zamszowe bądź glazurowane.

Nie sposób nie wspomnieć także o innych słodkościach, które świetnie uzupełniają weselny stół. Na wielu imprezach widzi się babeczki ustawione na piętrowych paterach oraz cake popsy – ciasteczkowe kulki na patyku, często dodatkowo oblane czekoladą i pokryte kolorową posypką. Przypominają one lizaki, więc nic dziwnego, że chętnie sięgają po nie najmłodsi. Zainteresowaniem małych i dużych gości będzie się również cieszyła czekoladowa fontanna.

Pamiętaj o dzieciach i alergikach

Wśród gości, zaproszonych na uroczystość weselną, zapewne znajdą się osoby, uczulone na wybrane składniki. Dlatego też w zależności od typu alergii, być może w torcie trzeba będzie zrezygnować z:

  • orzechów,
  • zwykłego mleka laktozowego,
  • glutenu,
  • miodu,
  • truskawek.

Wiedzę o tym, ile osób jest alergikami i czego w związku z tym unikać, należy zdobyć jeszcze przed złożeniem zamówienia. Trzeba także wziąć pod uwagę potrzeby dzieci – nie zjedzą one deseru z dodatkiem alkoholu lub kawy. Najlepszym doradcą okazują się jednak zawsze podniebienia zakochanych. Dlatego to właśnie bohaterowie tego dnia, po spróbowaniu swoich faworytów wśród tortów ślubnych, powinni podjąć ostateczną decyzję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

tort-weselny-na-co-zwrci-uwag-przed-jego-zamwieniem-lubny-impresariat